Artikler på Gratisprogrammer.net

Virus, trojanere og ormer

Virus, trojanske hester og ormer er skadelig programvare som kan forårsake skade på datamaskiner og på data lagret på datamaskinen. Disse programmene kan også  redusere hastighet på Internett, de kan bruke datamaskinene til å spre seg videre

Virus

Datavirus er som nevnt små dataprogrammer som spres til datamaskiner uten at eier eller bruker er klar over det. For at det skal kunne klassifiseres som datavirus må det ha evnen til å spre seg videre fra en infisert datamaskin til andre maskiner. Et virus knytter seg til et vertsprogram og forsøker deretter å spre seg fra datamaskin til datamaskin. Alvorlighetsgraden på virus strekker seg fra ufarlige til svært farlige og destruktive.

Hvordan virus spres

Virus er som sagt programmer som vil reprodusere seg. Dette gjøres ofte via e-post hvor den kopierer adresseboken og sender seg videre til alle venner og bekjente. E-post er den vanligste metoden for virus spredning, men heldigvis har ISP''ene fulgt med i timen og har stadig bedre rutiner for å fjerne virusene før de når brukerne MSN Messenger har mange millioner brukere rundt om i verden, her operer virus på samme måten, den sender gjerne meldinger fra en infisert maskin til alle i adresseboken/vennelisten.

Ulike varianter av virus

  • Kjørbare filer, dette er filer med etternavnet .exe og .com. Dette var et større problem på 80 og 90 tallet, slike virus har vi forholdsvis lite av i dag. Disse spredde seg ofte via disketter.
  • Makrovirus, dette er virus som ble programmert i makrospråk som for eksempel Visual Basic. Virusene sprer seg da ofte via dokumenter og starter når dokumentet åpnes.
  • Skript virus, en videre utvikling av makrovirus, og bruker gjerne språk som for eksempel JavaScript.
  • Boot sector virus, dette er virus som legger seg i diskens boot sector og dermed startet når maskinen startet og gjerne greier å slå av virusbeskyttelsen slik at de ikke blir oppdaget.
  • Ormer og trojanere, mer om det nedenfor.

Orm

Ormer er egentlig et slags virus. Ormer kopierer seg selv og prøver å spre seg til andre datamaskiner. Forskjellen på ormer og virus er at ormer sprer seg automatisk, den trenger m.a.o. ikke brukerhjelp for å spre seg. Ormer tar kontroll over vitale funksjoner på datamaskiner som kan forflytte filer og andre data. Ormer kan forflytte seg på egenhånd og kan kopiere seg i et stort antall. Ormer kan redusere hastighet i større intern nettverk og Internet dette skyldes at ormene kopierer seg på vertsmaskinen og sprer seg videre til andre datamaskiner hvor den igjen kopierer seg, m.a.o. får vi kraftig trafikkøkning som kan blokkere diverse tjenester på internettet eller Internet.

Trojansk hest

Trojanske hester skaper et inntrykk av at de er nyttige programmer, mens de i virkeligheten er ondsinnet kode som kan forårsake mye skade og redusere sikkerheten på datamaskinen. Trojanske hester gir som sagt et inntrykk av å være nyttig, de spres ved at brukere lokkes til å åpne programmer som de tror kommer fra seriøse bedrifter og andre seriøse kilder. Trojanske hester forekommer også i programvare som kan lastes ned gratis. Av den grunn skal aldri brukere laste ned programvare fra kilder som en ikke stoler på.

Hvordan beskytte seg?

Det finnes noen leve regler for å beskytte seg mot virus, ormer og trojanere:

  • Aldri åpne e-post vedlegg fra en fremmed!
  • Aldri åpne e-post vedlegg fra en du kjenner, men som du er usikker på hva er!
  • Sørg for å ha antivirus programvare oppdatert!
  • Hold operativsystemet og andre programmer oppdatert med de nyeste tilleggene for å tette sikkerhetshull.

Gode og kjente antivirus programmer

Vi nevner noen eksempler på gode antivirus programmer som har dokumentert sine egenskaper gjennom en årrekke. Det finnes fullt ut brukbare gratisprogrammer som kan konkurrere med betal versjoner. Betal versjonene tilbyr i hovedsak utvidet sikkerhet som beskyttelse mot spyware, adware, og har ofte innebygget e-post skanner og brannmur.

 

Kilder: aftenposten.no, microsoft.com, iktnytt.no og administrator Gratisprogrammer.net