Artikler på Gratisprogrammer.net

Brannmur

Hva er en brannmur?

En brannmur er et dataprogram som overvåker datatrafikken ut og inn av datamaskinen. Programmet sjekker all trafikk ut og inn mot en godkjent liste. Programmer som ikke står på godkjent listen vil bli stoppet. M.a.o. skal brannmuren hindre innbrudd på datamaskinen din og nettverket. Brannmuren fungerer som et filter mellom Internet og datamaskinen. Den undersøker, godkjenner eller blokkerer data ut fra hva det er, hvem som er mottager og avsender og hva det skal brukes til. På grunn av truslene fra Internett ikke er begrenset til virus, ormer, trojanere og spionprogrammer trenger vi brannmurer, brannmurene hindrer bla inntrengnings forsøk som kanskje utnytter svakheter i programmer eller for å tilgang til tjenester som ikke er ment for deling. 

Det finnes to hovedtyper brannmurer:

  • Datamaskinbasert eller softwarebasert brannmur er programvaren som man installerer på datamaskinen. Et eksempel på brannmur program er Norton 360 - Altomfattende sikkerhet!. Datamaskinbasert brannmur er ofte det enkleste å kontrollere og styre.
  • Maskinvare basert brannmur, her befinner programvaren seg i en ruter eller et modem. Disse kan for vanlige folk være noe vanskelig å konfigurere.

Det beste er vanligvis å ha brannmur installert både på ruteren og datamaskinen, spesielt hvis en har flere maskiner i et nettverk. Man har muligheten til å skille nettverkene fra hverandre og for å oppnå høy sikkerhet. Men har en bruker kun en datamaskin som er tilkoblet Internet er det vanligvis sikkert nok å bare bruke brannmur på datamaskinen.

Filtreringsmetoder

Brannmurer bruker flere filtreringsmetoder. Pakkefiltrering omfatter: analyse av IP-adressene til avsendere og mottagere av data, av pakketypene og port nummer som brukes ved overføring av data. Metoden fullføres ved dynamisk filtrering som overvåker pakkene og all annen utveksling. For ¨å sikre høy sikkerhet bruker også de fleste brannmurer filtrering på applikasjonsnivå, d.v.s. data som utveksles mellom forskjellige programmer kontrolleres.

Når brannmur oppdager et forsøk på oppkobling som ikke samsvarer med definerte regler vil det forsøket bli blokkert og brukeren av datamaskinen vil bli varslet.

Videre kan brannmurer kunne brukes til å åpne og stenge porter på datamaskinen, avhengig av hva slags risiko de kan utgjøre. Brannmurer kan også styre tilgangsrettigheter til brukere som har  autorisasjon til å koble seg til systemer.

Fakta

Man må ha antivirus program på datamaskinen selv om man har brannmur som blokkerer mistenkelige oppkoblinger. Verdens mest tillitvekkende løsning – Norton Internet Security 2008 får du her, denne pakken inneholder både brannmur og antivirus løsning, noe som gir optimal sikkerhet. Når det gjelder det ufortjente ryktet brannmurene har hatt for å redusere hastigheten på Internett-forbindelsen, stemmer ikke dette lenger for nyere brannmurer. De jobber i bakgrunnen uten å avbryte brukerens aktivitet. Og skulle varslingssignalene bli irriterende for internettbrukeren, kan de enkelt deaktiveres.

Formaning

Man skal alltid bruke brannmur når man er tilkoblet Internet. Hackere bruker automatiske dataprogrammer som skanner etter sårbare datamaskiner. Uten brannmur er sjansen stor for at datamaskinen blir angrepet i løpet av kort tid!

Andre eksempler på brannmurer

 

Kilder: symantec, dinside/data, abcnyheter og administrator Gratisprogrammer.net